Jasne plastry domowej pieczeni smakują wyśmienicie zarówno z pieczywem jak i z ziemniakami.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
100 kaszy gryczanej
2 jajka
ząbek czosnku
100 g mrożonego zielonego groszku
100 g tartego sera mozzarella
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Pieczeń z indyka i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek zielony wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut,odsączyć na sitku.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu,przestudzić.
Ser mozzarella wymieszać z oliwą z oliwek.
2.W misce wymieszać mięso mielone z kaszą gryczaną,jajkami,groszkiem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Foremkę keksową 9x25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno foremki wyłożyć serem,na ser wyłożyć masę z mięsa i kaszy,dobrze dociskając dłonią.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Komentarze