Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem

4.49 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 łyżka świeżej natki pietruszki
    1 cebula
    1/3 czerwonej papryki
    1/3 żółtej papryki
    2 marchewki
    1 duże jajko
    2 łyżki bułki tartej
    Chilli pieprz cayenne
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki świeżego koperku
    50 g serka topionego śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą na tarce o średnich oczkach jedną marchewkę. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czerwoną oraz żółtą paprykę. Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry.
    Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu z gotowania mięsa. Dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną. Przelewamy do garnka. Wsypujemy świeży koperek oraz kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować