Pieczeń mięsna z wkładką jajeczną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Keksówka o wymiarach 15x30cm

    Masa mięsna:
    350 g mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
    400g filetów z kurczaka
    100g wiejskiej kiełbasy
    100g wędzonego boczku
    1 czerstwa bułka
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    3 jajka
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
    Sól, pieprz

    Wkładka jajeczna
    5 jajek ugotowanych na twardo
    100g żółtego sera
    1 surowe jajko

    Dekoracja:
    Ok. 6 sztuk pieczarek
    Pieprz w ziarnach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczeń mięsna z wkładką jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mięsna: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia wraz z bułką, cebulą i czosnkiem. Połączyć z roztrzepanymi jajkami, doprawić do smaku.
  • 2. Masa mięsna: Jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać razem z surowym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do keksówki pokrytej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej delikatnie rozsmarować wkładkę jajeczną i ponownie nałożyć masę mięsną. Wierzch udekorować pieprzem w ziarnach i plasterkami pieczarek. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45- 50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso jeszcze przez około 10 minut.

Porady

Podawać jako wędlina do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować