Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik schowany w masie jajecznej w towarzystwie biszkoptów, idealne ciasto na święta i różne imprezy. Bardzo smaczne ciasto, na widok którego cieknie ślinka .

Składniki:

  • Biszkopty 2 :
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    pół szklanki maki ziemniaczanej
    pół szklanki maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka serowa:
    80 dkg sera białego
    1 szklanka cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    6 jajek
    1 budyń śmietankowy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jajeczna:
    6 jajek
    20 dkg cukru
    40 dkg margaryny
    20 dkg galaretki w kostkę
    1 czekolada mleczna
    1 łyżeczka spirytusu
    sok z połowy cytryny

    cukiereczki kolorowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 1. Masa jajeczna: jajka ubijamy z cukrem, dajemy nad gorącą parę wodną i ubijamy aż jajka będą gorące i gęste. zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo zimne jajka.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 2. Czekoladę i galaretkę kroimy w kostkę i razem ze spirytusem i sokiem z cytryny dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łopatką.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 3. Biszkopty : białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, potem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38.Biszkopty pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

    Masę dzielimy na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden biszkopt wykładamy jedną większą część masy.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 4. I ją rozsmarowujemy.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 5. Wkładka serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy miękkie masło, cały czas ucieramy, wbijamy po jednym żółtku i dajemy budyń. Białka ubijamy dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wtedy wysypujemy go z formy i dajemy na masę.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 6. Na serze rozsmarowujemy drugą większą część masy.
  • Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną 7. Przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarowujemy mniejszą część masy i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jajka Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować