Pieczeń do kanapek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek, ostawiamy do wystudzenia
2.Bułkę namaczamy chwilę w wodzie, odciskamy.
3.Mięso myjemy, kroimy w kawałki, mielimy. Bułkę, cebulę i czosnek, suszone pomidory mielimy razem z mięsem. Dodajemy jajko, przyprawy, wyrabiamy na jedolitą masę
4.Keksówkę nacieramy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą. Na dnie układamy plasterki boczku. Wykładamy masę mięsną, dociskamy i dobrze wyrównujemy.
6.Pieczemy ok 1,5 godziny, przez piersze 0,5 godziny wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby pieczeń nie była za sucha, później pieczemy już odkrytą. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min, po czym wyjumjemy z formy.
Porady
Do środka można dodać pokrojoną paprykę, ser żółty bądź swoje ulubione warzywa pokrojone w kostkę.
Komentarze