RYBA Z WARZYWAMI ZAPIEKANA POD CIASTEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rewelacyjny pomysł na rybną zapiekankę!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 4 kostki rybne (dorsz, mintaj)
    - 1 por
    - 1 papryka czerwona
    - 1 czerwona cebula
    - sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny

    CIASTO:
    - 1 duża śmietana 18%
    - 1 jajko
    - sól
    - 5-6 łyżek mąki pszennej

Ryba z warzywami zapiekana pod ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
    W naczyniu żaroodpornym układamy rybę.
  • 2. Pora kroimy w talarki, paprykę w paski. Warzywa zalewamy wrzątkiem ok 1 cm ponad warzywami, zostawaimy na 15 min, odcedzamy, układamy na rybie.
  • 3. Składniki na ciasto mieszamy, ewentualnie dodajemy trochę mąki, ciato ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowym zalewamy rybę, zapiekamy ok 1 godziny w 180 st.

Porady

Przed podaniem możemypolać ketchupem lub sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy