Zajączek czyli pieczeń z jajkiem

  • wyświetlono: 799 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka. U mnie w domu nazywana zającem, zajączkiem. Najczęściej gości na wielkanocnym stole. Zachwyca wyglądem i smakiem.

jolcia
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

1,5kg mielonej łopatki wieprzowej
2 surowe jajka
2 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli ( można mniej)
3 łyżeczki mielonego kminku
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
5 jaj ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania przepisu:

Zajączek czyli pieczeń z jajkiem

  • 1. 1 Do mięsa wbić surowe jaja, dodać przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę, tak jak na kotlety.
    2 Foremkę keksówkę natłuścić olejem. Mięso podzielić na dwie części. Jedną partię wyłożyć do natłuszczonej foremki. Następnie ułożyć wzdłuż obok siebie w całości ugotowane jajka na twardo. Dokładnie przykryć pozostałą masą mięsną. Górę posypać dodatkowo mielonym kminkiem i wstawić zajączka do nagrzanego piekarnika na godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoJajkaWielkanocpieczeńkanapkimieloneświętałopatka wieprzowazajączekwędlinyklops

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pieczeń

W obecnych czasach domowe wędliny...

Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem

Dodane przez: rena123

Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem

Aromatyczna, pełna smaku pieczeń...

Pieczeń( klops) z serem

Dodane przez: JOANNA 55a

Pieczeń( klops) z serem

Pieczeń jest bardzo smaczna, można...

Boczek pieczony z czosnkiem

Dodane przez: Kasia_S

Boczek pieczony z czosnkiem

nie ma przy nim dużo pracy a jest...

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Dodane przez: rena123

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo...

Pieczeń (mozaika) drobiowa z piersi kurczaka

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Pieczeń (mozaika) drobiowa z piersi kurczaka

Przepyszna pieczeń zrobiona z piersi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE