Pieczarki faszerowane z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

Prosto, tanio, a jak smacznie :) Słodkawa marchewka tworzy ciekawą kombinację smakową z pieczarkami. Pomysł na to danie podsunął mi mąż :)

Składniki:

  • a) Składniki podstawowe z zestawu:

    12 średniej wielkości pieczarek
    1/3 szkl ryżu
    3 marchewki

    b) Składnik podstawowy dodatkowy:

    1 średnia cebula

    c) Składniki robocze:

    szczypta curry
    masło do smażenia
    1 łyżka miodu
    1 łyżka słodkiej śmietany
    1 - 2 plastry żółtego sera
    sól i pieprz do smaku

    d) Dekoracja:

    posiekany szczypiorek
    ketchup

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarki faszerowane z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ze szczyptą curry. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Pieczarki obieramy i pozbawiamy nóżek. Kapelusze odkładamy, nóżki drobno kroimy i dodajemy do cebuli, podsmażamy całość razem. Dodajemy ugotowany, odcedzony ryż, łyżkę śmietany, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
  • Pieczarki gotowe do zapiekania 2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim kapelusze pieczarek, następnie wypełniamy je farszem. Zapiekamy przez 30 - 35 min w temp. 180ºC.
  • 3. Podczas gdy pieczarki się zapiekają, lekko oskrobujemy marchewkę, kroimy w słupki i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy 10 - 15 minut, odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła, lekko solimy marchew i przez chwilę ją podsmażamy, następnie dodajemy łyżkę miodu i jeszcze przez kilka minut smażymy całość, mieszając tak by kawałki marchewki równomiernie pokryły się miodem. Odstawiamy z ognia.
  • Dodanie sera żółtego 4. Na kilka minut przed końcem zapiekania na każdej pieczarce kładziemy kawałek sera żółtego i wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby ser się roztopił.
  • 5. Gotowe pieczarki wykładamy na półmisek, dekorujemy ketchupem i szczypiorkiem i podajemy z karmelizowaną marchewką.

Porady

Jeśli w trakcie zapiekania pieczarek wytworzy się dużo płynu, odlewamy jego nadmiar łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować