PIANKOWY KOLOROWY TORCIK

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pyszny, szybki i ucieszy oko:)

  • 30 min

Składniki:

  • 8 jaj
    16 łyżek cukru
    2 cukry waniliowe
    2 szkl wody
    6 łyżek żelatyny
    250 g margaryny
    2 łyżki kakao
    1 galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Piankowy kolorowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I warstwa- żółta
    1/2 kostki margaryny, 1 szkl wody, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki żelatyny: wszystko wymieszać w rondelku, zagotować, do rozpuszczenia.
    Przestudzić
  • 2. w czasie studzenia:
    1 jajko, 7 żółtek, 8 łyżek cukru ubić mikserem i dodać do tego przestudzonę z rondelka
  • 3. wymieszać, wylać do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą (tortownica o średnicy 28 cm)
    wstawić do lodówki
  • 4. II i III warstwa-brązowa i biała
    1/2 kostki margaryny, 1 szkl wody, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki żelatyny: wszystko wymieszać w rondelku, zagotować, do rozpuszczenia.
    Przestudzić
  • 5. w czasie studzenia
    7 białek ubić na sztywno i dodać 8 łyżek cukru
    dodać przestudzone z rondelka i wymieszać
  • 6. Podzielić na 2 części.
    do jednej dodać kakao i wyłożyć na żółtą warstwę. wstawić do lodówki.
  • 7. pamiętając o częstym mieszaniu warstwy białej, zęby nie zastygła w misce, sprawdzać czy pianka w lodówce stężała.
  • 8. w międzyczasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. ostudzić
  • 9. wyłożyć białą masę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

    zalać tężejącą galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować