Piankowy kolorowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I warstwa- żółta
1/2 kostki margaryny, 1 szkl wody, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki żelatyny: wszystko wymieszać w rondelku, zagotować, do rozpuszczenia.
Przestudzić
2.w czasie studzenia:
1 jajko, 7 żółtek, 8 łyżek cukru ubić mikserem i dodać do tego przestudzonę z rondelka
3.wymieszać, wylać do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą (tortownica o średnicy 28 cm)
wstawić do lodówki
4.II i III warstwa-brązowa i biała
1/2 kostki margaryny, 1 szkl wody, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki żelatyny: wszystko wymieszać w rondelku, zagotować, do rozpuszczenia.
Przestudzić
5.w czasie studzenia
7 białek ubić na sztywno i dodać 8 łyżek cukru
dodać przestudzone z rondelka i wymieszać
6.Podzielić na 2 części.
do jednej dodać kakao i wyłożyć na żółtą warstwę. wstawić do lodówki.
7.pamiętając o częstym mieszaniu warstwy białej, zęby nie zastygła w misce, sprawdzać czy pianka w lodówce stężała.
8.w międzyczasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. ostudzić
9.wyłożyć białą masę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Komentarze