Torcik piankowy

0 (0 ocen)

Lekki, smaczny, uwielbiany przez dzieci. Alternatywa dla ciężkich kremowych ciast.

Składniki:

  • Torcik:
    7 różnych opakowań galaretki
    puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
    Polewa:
    ¼ kostki masła roślinnego
    2,5 łyżki drobnego cukru
    1,5 łyżki kakao
    łyżka wody
    0,5 łyżki żelatyny
    2,5 łyżki kwaśnej śmietany
    Dodatkowo (nie koniecznie):
    kolorowa posypka
    biszkopty lub herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka

Torcik piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery galaretki rozpuścić – każdą w połowie szklanki wrzątku. Pozostałe – każdą w szklance wrzątku. Tortownicę o średnicy 26 – 28 cm. Dokładnie wysmarować margaryną. Puszkę mleka podzielić na 4 części. Każdą część ubijać mikserem do wytworzenia piany a następnie dodać tężejącą galaretkę rozrobioną w połowie szklanki wrzątku. Wymieszać za pomoą miksera. Wlać na dno tortownicy i wstawić do lodówki. Po chwili wyjąć i wlać tężejącą galaretkę rozrobioną w szklance wrzątku. W ten sam sposób przygotować kolejne warstwy. Po wlaniu ostatniej warstwy wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z tortownicy odwracając do góry dnem.
  • 2. W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, masło i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodać po łyżce śmietanę. Wymieszać. Polać polewą torcik, udekorować posypką i pokruszonymi ciastkami.

Porady

Żeby bez problemu rozpuścić galaretkę w małej ilości wody wykonuję następujące czynności. Zagotowuję pół szklanki wody w kuchence mikrofalowej i natychmiast po wyjęciu powoli wsypuję galaretkę i mieszam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować