Torcik piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić.
Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko skondensowane zmiksować na puszystą piankę, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać z piankami. Jedną czerwoną zostawić na wierzch. Galaretki wylewać chochelką jedna na druga na sam środek spodu ciasteczkowego (jak przy zebrze). Odstawić do zastygnięcia. Na wierzch wylać ostatnią, czerwoną galaretkę. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.
Porady
Ja swój torcik pokroiłam po ok 4-5 godzinach ale na drugi dzień, po całej nocy spędzonej w lodówce był zdecydowanie bardziej sprężysty i łatwiejszy do krojenia.
Komentarze