Torcik piankowy

0 (0 ocen)

Polecam Wam tą piankę z całego serca, jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Spód:
    120 g herbatników kakaowych
    60 g masła

    Pianka:
    500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Torcik piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić.

    Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko skondensowane zmiksować na puszystą piankę, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać z piankami. Jedną czerwoną zostawić na wierzch. Galaretki wylewać chochelką jedna na druga na sam środek spodu ciasteczkowego (jak przy zebrze). Odstawić do zastygnięcia. Na wierzch wylać ostatnią, czerwoną galaretkę. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.

Porady

Ja swój torcik pokroiłam po ok 4-5 godzinach ale na drugi dzień, po całej nocy spędzonej w lodówce był zdecydowanie bardziej sprężysty i łatwiejszy do krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować