Torcik piankowy robiła moja babcia. Zawsze gdy moja mama jeżdziła do teściowej zajadała się torcikiem. Od 20 lat babcia zawsze szykuje go na nasz przyjazd.
Torcik piankowy z żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 warstwa.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 5 łyżkami cukru. Dodać powoli żółtka. Dodać część żelatyny i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy. Odstawić do lodówki na 10 min.
2 warstwa.
Tak samo jak pierwsza. Doadać tylko 2 płaskie łyżki kakao. Wlać na pierwszą warstwę i schłodzić ponownie.
3 warstwa.
Tak samo jak pierwsza. Dodać syrop i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wlać na 2 warstwę i schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 500 ml goroącej wody. Zalać tort piankowy i poukładać żelki.
Schłodzić.
Komentarze