Torcik piankowy z żelkami

4.99 (199 ocen)

Torcik piankowy robiła moja babcia. Zawsze gdy moja mama jeżdziła do teściowej zajadała się torcikiem. Od 20 lat babcia zawsze szykuje go na nasz przyjazd.

Składniki:

  • 9 jajek
    15 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    opakowanie dowolnych żelek
    4 łyżki żelatyny
    2 łyżeczki soku z cytryny
    żółty barwnik lub kurkuma
    1 niebieska galaretka
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka

Torcik piankowy z żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 warstwa.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 5 łyżkami cukru. Dodać powoli żółtka. Dodać część żelatyny i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy. Odstawić do lodówki na 10 min.

    2 warstwa.
    Tak samo jak pierwsza. Doadać tylko 2 płaskie łyżki kakao. Wlać na pierwszą warstwę i schłodzić ponownie.

    3 warstwa.
    Tak samo jak pierwsza. Dodać syrop i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wlać na 2 warstwę i schłodzić.

    Galaretkę rozpuścić w 500 ml goroącej wody. Zalać tort piankowy i poukładać żelki.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Galaretka Kakao Żelki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować