Piankowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasto. Zachwyci dużych jak i małych. Pianka rozpływa się w ustach. Zagości w moim zeszycie już na zawsze.

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna - 2 i 1/2 szkl.
    masło - 250 gram
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    cukier puder - 3 łyżki
    żółtka - 5 szt.

    Pianka:

    białka - 5 szt.
    budyń śmietankowy - 2 szt.
    cukier puder - 1/2 szkl.
    olej - 1/2 szkl.
    cukier waniliowy - 1 opakowanie

    Dodatkowo:

    jabłka - 4 szt.
    cukier puder do posypania
    cynamon mielony - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piankowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06m5lb6 1. Ciasto :
    Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • image-1dt611i 2. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą. Wsadzić do zamrażarki na 1 godzinę.
  • image-1v43opw 3. Pianka:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.
  • image-0qfm3br 4. Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Blachę o wymiarach 30x25 cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Upiec na złoty kolor.
  • image-0u2w996 5. Na ostygnięte już ciasto wyłożyć piankę. Na piankę wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć druga cześć ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec 20-25 min., na złoty kolor.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować