Piankowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Masło pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
2.Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą. Wsadzić do zamrażarki na 1 godzinę.
3.Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, miksując na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać budynie, dalej miksując. Na koniec dodać strużką olej.
4.Większą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Blachę o wymiarach 30x25 cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 min. Upiec na złoty kolor.
5.Na ostygnięte już ciasto wyłożyć piankę. Na piankę wyłożyć starte na tarce o grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem. Na jabłka zetrzeć druga cześć ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec 20-25 min., na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze