Owocowy piankowiec na kruchym cieście

0 (0 ocen)

Lekkie, chrupiące z owoców, bogate w białko i witaminy ciasto

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 2,5 szkl. mąki
    - 7 żółtek
    - 250 g. masła zimnego
    - cukier waniliowy
    - 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    - 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe
    - 7 białek
    - 3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    - 300 g. malin
    - 1/2 szkl. porzeczek
    - 1/2 szkl. truskawek pokrojonych na ćwiartki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Owocowy piankowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać żółtka. Masło zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać i zagnieść. Podzielić na dwie części i wsadzić do zamrażarki na ok 30-40 min.
  • 2. Blachę o wym. 20x30 cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
    Zetrzeć ciasto i wyłożyć na blachę i wyrównać.
    Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec aż się ciasto zarumieni.
    Wyciągnąć i poczekać aż wystygnie.
  • image-1s3b37p 3. Masa:
    Białka ubić. Dodać cukier puder i stopniowo budynie. Ubić aż powstaną szczyty. Wylać na ciasto. Na piankę wyłożyć owoce.
    Z zamrażarki wyciągnąć drugą połówkę ciasta. I zetrzeć na tartce.
    Równomiernie ułożyć na piance. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec aż ciasto z wierzchu się zarumieni ok 3-40 min.

Porady

Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować