Owocowy piankowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać żółtka. Masło zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać i zagnieść. Podzielić na dwie części i wsadzić do zamrażarki na ok 30-40 min.
2.Blachę o wym. 20x30 cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Zetrzeć ciasto i wyłożyć na blachę i wyrównać.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec aż się ciasto zarumieni.
Wyciągnąć i poczekać aż wystygnie.
3.Masa:
Białka ubić. Dodać cukier puder i stopniowo budynie. Ubić aż powstaną szczyty. Wylać na ciasto. Na piankę wyłożyć owoce.
Z zamrażarki wyciągnąć drugą połówkę ciasta. I zetrzeć na tartce.
Równomiernie ułożyć na piance. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec aż ciasto z wierzchu się zarumieni ok 3-40 min.
Komentarze