Pianki o smaku pigwowca japońskiego

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający smak i aromat jesiennych owoców pigwowca japońskiego zamknięty w delikatnych piankach. Sekret smaku tkwi w musie ze świeżych owoców pigwowca i syropu na bazie cukru trzcinowego i miodu naturalnego.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g musu pigwowego
    80 g białka
    450 g cukru trzcinowego
    120 ml wody
    2 łyżki miodu naturalnego
    20 g żelatyny w listkach namoczonej w zimnej wodzie 7 minut
    80 g cukru pudru trzcinowego + 80 g skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pianka

Pianki o smaku pigwowca japońskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pianki 1. 400 g umytych pozbawionych pestek i gniazd nasiennych owoców pigwowca podlewam 4 łyżkami wody. Doprowadzam do zagotowania i wolno gotuję aż owoce zaczną się rozpadać.
  • pianki 2. Miękkie owoce miksuję na gładki mus za pomocą blendera.
  • pianki 3. Żelatynę w listkach do namoczenia zalewam zimną wodą.
  • pianki 4. Mus pigwowy, białka (z lodówki) umieszczam w dzieży robota i końcówką rózgą ubijam na sztywną masę.
  • pianki 5. W tym czasie z cukru, miodu i wody gotuję syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C.
  • pianki 6. Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewam syrop do masy białkowo-owocowej.
  • pianki 7. Po dodaniu całego syropu zwiększam bieg robota i dodaję odsączoną z wody żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
  • pianki 8. Owocową masą napełniam worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskam na papier do pieczenia lub silikonowe maty porcje pianek.
  • pianki 9. Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia.
  • pianki 10. Następnie zdejmujemy z papieru lub mat, sklejamy spodami po 2 sztuki i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.

Porady

Takie pyszne pianki można przyrządzać z różnych musów owocowych np. z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Cukier trzcinowy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować