Pianka truskawkowa na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne ciasto na zimno, pyszna delikatna pianka na orzechowym spodzie. Idealne do kawy i herbatki. Ciasto dla smakoszy delikatnych pianek z dodatkiem świeżych owoców.Nie pogardzą nim dorośli i dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Składniki:
    30 dag świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    400 ml mleka
    2 opakowania śmietanki w proszku
    1 opakowanie rurek (u mnie o smaku waniliowym)
    Spód:
    ¾ szklanki orzechów włoskich
    2 łyżki masła
    1 opakowanie herbatników- 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pianka truskawkowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: orzechy, ciastka pokruszyć na drobno(ja pokruszyłam orzechy wałkiem na stolnicy wraz z ciastkami) wyrobić z masłem na jednolitą masę, wyłożyć dno tortownicy. Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić do stężenia. Mleko schłodzić. Śmietanki wsypać do głębokiego naczynia, wlać mleko, wymieszać, następnie robotem lub trzepaczką ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę(zostawić ½ szklanki do wylania na wierzch), ubić całość na jednolitą masę. Wylać na orzechowy spód, schłodzić, potem wylać galaretkę i chłodzić w lodówce około 2 godzin. Rurki przeciąć na pół, oblepić brzeg ciasta, docisnąć. Ponownie schłodzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół, ułożyć na wierzchu.

Porady

1.do masy śmietankowej można dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować