Pianka truskawkowa na kakaowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatna, lekka i przepysznie rozpływająca się truskawka, zachwyci każdego smakosza sezonowych owoców. W dodatku połączenie truskawki z kakaowym spodem pięknie się komponuje.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    20 g kakao

    110 g cukru

    6 białek

    6 żółtek

    180 g mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    50 g oleju


    Pianka truskawkowa:

    500 g truskawek

    250 ml śmietanki 30-36 %

    80 g cukru

    4 łyżeczki żelatyny

    4 łyżki wody


    Dodatkowo:

    200-300 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Pianka Musy

Pianka truskawkowa na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie wsypujemy kakao i wszystko miksujemy na niskich obrotach. Na końcu dodajemy olej i miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostudzenia na około godzinę. Na ostudzony spód układamy połówki truskawek.


    Pianka truskawkowa:
    Truskawki blendujemy, a następnie podgrzewamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia na około 7 minut. Po tym czasie wykładamy żelatynę do podgrzanych truskawek i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Wkładamy do lodówki na około 20 minut (pamiętając o kontrolowaniu i zamieszaniu musu) . Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonego musu i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozkładamy na ostudzony spód. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować