Delikatna, lekka i przepysznie rozpływająca się truskawka, zachwyci każdego smakosza sezonowych owoców. W dodatku połączenie truskawki z kakaowym spodem pięknie się komponuje.
Pianka truskawkowa na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie wsypujemy kakao i wszystko miksujemy na niskich obrotach. Na końcu dodajemy olej i miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostudzenia na około godzinę. Na ostudzony spód układamy połówki truskawek.
Pianka truskawkowa:
Truskawki blendujemy, a następnie podgrzewamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia na około 7 minut. Po tym czasie wykładamy żelatynę do podgrzanych truskawek i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Wkładamy do lodówki na około 20 minut (pamiętając o kontrolowaniu i zamieszaniu musu) . Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonego musu i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozkładamy na ostudzony spód. Smacznego! :)
Komentarze