1.BISZKOPT.Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy wodę a następnie żółtka, dokładnie miksujemy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem i delikatnie porcjami mieszamy z pianą, tak aby nie upadła. Tortownicę o śr. 24cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok.30-40 min (do suchego patyczka) w temp. 180st. Po wystudzeniu dzielimy na 4 krążki.
2.MASA.Żelatynę namaczamy w pół szkl. wody, po czym podgrzewamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy dodając cukier puder i cukier waniliowy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując.
3.PRZEŁOŻENIE. Masę dzielimy na 4 części. Pierwszy krążek smarujemy dżemem na który wykładamy 1/4 części masy.Następnie kładziemy drugi krążek, który smarujemy tylko masą, potem trzeci krążek posmarowany zmiksowanymi truskawkami i masą. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i cały tort dokładnie obkładamy masą śmietankową. Rurki przycinamy na wysokość tortu i układamy obręcz, którą możemy obwiązać ozdobną wstążką. Górę dekorujemy odpowiednio do okazji.
Komentarze