Perliczka pieczona z winnym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Perliczkę oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i świeżo mielonym pieprzem.
2.Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w szesnastki. Dodajemy majeranek, dokładnie mieszamy i faszerujemy nimi perliczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.
3.Perliczkę obkładamy boczkiem, który możemy przywiązać sznurkiem, aby boczek nam się nie zsuwał przy obracaniu mięsa.
4.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny (po 10 minutach obkładamy schłodzonym masłem).
5.Po tym czasie polewamy perliczkę białym winem, a następnie co 10 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 50-60 minut (na 20 minut przed końcem pieczenia obracamy perliczkę na drugą stronę).
6.Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Komentarze