pieczona perliczka z żurawiną

4.5 (193 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Coś zupełnie innego niż kurczak.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - perliczka: 1 sztuka
    - słonina: 200 gramów
    - rosół drobiowy: 200 mililitrów
    - oliwa: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - tymianek: 1 łyżka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - sól zmiękczająca: 1 łyżeczka
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - brokół: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona perliczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. czosnek, tymianek, pieprz, sól, wkładamy do bulionu i mieszamy odstawiamy na 30 minut. Perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
  • 2. Plastrami słoniny obkładamy marynowaną tuszkę. Obwiązując nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę.
  • 3. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny
  • 4. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. posypujemy tymiankiem i przyprawą do ziemniaków pieczemy w kombiwarze 50 minut,
  • 5. Gotujemy brokuł.
  • 6. Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Perliczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować