Penne z kaniami w sosie śmietanowym

  • wyświetlono: 1326 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej

DSC_1166
  • 2 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

300 g makaronu penne
2 duże kanie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
300-350 ml wrzącej wody
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Penne z kaniami w sosie śmietanowym

  • Penne z kaniami w sosie śmietanowym1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).
    Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronpennekania

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe danie na talerzu

Dodane przez: polcia

Penne z brokułami w śmietanowym sosie

Pyszne połączenie smaków pod serową...

makaron z kaczką

Dodane przez: PolskaGotuje

Penne z kaczką i prawdziwkami w sosie śmietanowym

Przedsmak nadchodzącej jesieni.....

Penne z kurczakiem, grzybami i orzechami w sosie śmietanowo-ziołowym

Dodane przez: jackvancloude

Penne z kurczakiem, grzybami i orzechami...

Idealne połączenie smaków z chrupkim...

Penne z łososiem w sosie śmietanowym

Dodane przez: ilonapam

Penne z łososiem w sosie śmietanowym

Idealne danie na kolację dla dwojga,...

Kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym na penne

Dodane przez: Kulinarna Ja

Kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym...

Szybki sposób na wyśmienity obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE