Pene ratatouille

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, kolorowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie, idealne dla wegetarian oraz miłośników kuchni francuskiej i włoskiej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (pene lub kokardki (najlepiej trikolore, może być biały)): 1 opakowanie
    - cebula czerwona ((nieduża, drobno posiekana)): 1 sztuka
    - cebula biała ((nieduża, drobnno posiekana)): 1 sztuka
    - czosnek ((posiekany lub zmiażdżony)): 4 ząbki
    - bakłażan ((nieduży, pokrojony w drobną kostkę)): 1 sztuka
    - cukinia ((nieduża, posiekana w drobną kostkę)): 1 sztuka
    - papryka ((żółta, czerwona, lub zielona, pokrojona w drobną kostkę)): 1 sztuka
    - pomidory ((średniej wielkości, lub 4 małe, pokrojone w drobną kostkę)): 3 sztuki
    - zioła świeże ((bazylia, rozmaryn, szałwia) wedle uznania, posiekane): 1.5 łyżki
    - zioła suszone (oregano, zioła prowansalskie): 1.5 łyżeczki
    - natka pietruszki ((posiekana)): 0.5 pęczka
    - tarty ser zółty ((twardy, najlepszy będzie parmezan)): 4 łyżki
    - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy: 3 szczypty
    - oliwa z oliwek ((do smażenia)): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pene ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę, podsmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać bakłażan cukinię i paprykę, kilka minut poddusić. Dodać pomidory i suszone zioła, dusić, mieszając aż odparuje większość soku z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć w misce z odcedzonym makaronem. Dobrze wymieszać, dodać natkę. Wyłożyć na talerze. Podawać posypane żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować