PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z RZODKIEWKOWYM PESTO

0 (0 ocen)

Taki chlebek może spokojnie stanowić cały posiłek. Albo podać do niego ogóreczka i pyszne śniadanie gotowe. A do tego uroczo wygląda prawda? Kto chętny? Serdecznie zapraszam do pieczenia:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    Ok. 290 ml letniej przegotowanej wody
    50 g mozzarelli light
    50 g serka wiejskiego light

    Pesto:

    1 pęczek liści rzodkiewki
    25 g słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki sosu teryiaki
    ½ łyżeczki melasy
    ½ ząbka czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    40-50 ml wody przegotowanej zimnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pesto

Pełnoziarnisty chleb z rzodkiewkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto:
    Liście umyć i osuszyć. Poszatkować grubo. Przełożyć do blendera. Wsypać słonecznik. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do liści rzodkiewki. Wlać oliwę, ocet i sos teryiaki. Dodać melasę. Włączyć miksowanie. Stopniowo wlewać wodę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 -45 minut.
  • 2. Do miski robota kuchennego wsypać mąkę. Dodać drożdże,sól i cukier. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Robotem kuchennym wyrabiać około 5-8 minut.
  • image-1vynjno 3. Po tym czasie przełożyć ciasto do miski wysmarowanej lekko olejem, zakryć folią aluminiowa i odłożyć na około godzinę-półtorej do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasta ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na dosyć duży prostokąt. Rozsmarować pesto.
  • image-170mewt 4. Mozzarellę porwać w placach i wyłożyć na pesto. Następnie dać serek wiejski ( same ziarenka).
  • image-01rt2ay 5. Zwinąć płat ciasta wzdłuż dłuższego boku. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Sposób ułożenia w formie: najpierw jeden koniec następnie wzdłuż krótszego boku zawinąć i potem po raz kolejny, tworząc coś jakby „kwadratowego ślimaka”. Przykryć ściereczka i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec około 55-60 minut ( góra-dół). Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować