Taki chlebek może spokojnie stanowić cały posiłek. Albo podać do niego ogóreczka i pyszne śniadanie gotowe. A do tego uroczo wygląda prawda? Kto chętny? Serdecznie zapraszam do pieczenia:)
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Ok. 290 ml letniej przegotowanej wody
50 g mozzarelli light
50 g serka wiejskiego light
Pesto:
1 pęczek liści rzodkiewki
25 g słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu teryiaki
½ łyżeczki melasy
½ ząbka czosnku
Sól, pieprz do smaku
40-50 ml wody przegotowanej zimnej
Pełnoziarnisty chleb z rzodkiewkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto:
Liście umyć i osuszyć. Poszatkować grubo. Przełożyć do blendera. Wsypać słonecznik. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do liści rzodkiewki. Wlać oliwę, ocet i sos teryiaki. Dodać melasę. Włączyć miksowanie. Stopniowo wlewać wodę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 -45 minut.
2.Do miski robota kuchennego wsypać mąkę. Dodać drożdże,sól i cukier. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Robotem kuchennym wyrabiać około 5-8 minut.
3.Po tym czasie przełożyć ciasto do miski wysmarowanej lekko olejem, zakryć folią aluminiowa i odłożyć na około godzinę-półtorej do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasta ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na dosyć duży prostokąt. Rozsmarować pesto.
4.Mozzarellę porwać w placach i wyłożyć na pesto. Następnie dać serek wiejski ( same ziarenka).
5.Zwinąć płat ciasta wzdłuż dłuższego boku. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Sposób ułożenia w formie: najpierw jeden koniec następnie wzdłuż krótszego boku zawinąć i potem po raz kolejny, tworząc coś jakby „kwadratowego ślimaka”. Przykryć ściereczka i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 st i piec około 55-60 minut ( góra-dół). Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze