Pełnoziarniste spaghetti z fasolą mamut i sosem orzechowo-sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy masło orzechowe i tahini, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz wodę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą (masło orzechowe i sos sojowy są dość słone, więc ja potrawy solą już nie doprawiam).
2.W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy fasolę, po ok. 10 minutach gotowania do fasoli dorzucamy makaron. Gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente.
3. Na patelni na odrobinie oleju smażymy drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Smażymy do miękkości.
Na suchej
patelni podprażamy sezam.
4.Ugotowany makaron z fasolą przekładamy do dużej miski, dorzucamy paprykę. Dodajemy sos, mieszamy. Dodajemy sezam oraz posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!
Komentarze