Ciasto - Mamut

4.5 (187 ocen)

Puszysty biszkopt przełożony pyszną maślaną masą, smakiem przypominającą lody waniliowe z dodatkiem kryształków z kolorowych galaretek

Składniki:

  • 8 jaj
    250g cukru
    150g mąki
    8 łyżek letniej wody
    cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    galaretka czerwona
    galaretka zielona
    galaretka pomarańczowa
    250g masła
    1 szkl cukru pudru
    4 jajka
    1 szkl mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto - mamut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto podzielić na dwie równe porcje , wylać na dwie blachy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1,1/3 szklanki wody , każdą osobno , odstawić do stężenia , stężałe galaretki pokroić w kostkę
  • 3. Mleko przegotować w gorącym rozpuścić żelatynę , wystudzić
  • 4. Jaja z cukrem pudrem i waniliowym ubić na parze , dodać do utartego wcześniej masła , dokładnie połączyć
  • 5. Do masy maślanej cały czas ucierając wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę , masę lekko schłodzić , uważając żeby nie stężała , do schłodzonej masy dodać pokrojone galaretki , wymieszać , przełożyć biszkopty , posypać cukrem pudrem .

Porady

Możemy zrobić jeden większy biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu i przekroić go na dwie części

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować