Pełnoziarnista pizza na cienkim cieście z tuńczykiem i rukolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza w odchudzonej wersji. Na mące pełnoziarnistej z tuńczykiem i rukolą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    110 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatki:
    4 łyżki domowego ketchupu (przepis tutaj)
    250 g mozzarelli light
    2 duże pieczarki
    1 mała czerwona cebula
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    4 łyżki czarnych oliwek
    2 garście rukoli
    1 łyżeczka suszonego oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pizza

Pełnoziarnista pizza na cienkim cieście z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować