Pizza pieczona na kamieniu na cienkim cieście

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Byliśmy zachwyceni smakiem i chrupkością ciasta. Sama pizza piecze się bardzo szybko, gdyż kamień jest już mocno nagrzany.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej

    150ml ciepłej wody

    7g drożdży instant

    1/2 łyżeczki cukru

    1 łyżeczka soli

    łyżka oliwy z oliwek



    Dodatki:

    pomidorki koktajlowe

    rukola

    szynka szwarcwaldzka

    ser grana padano

    20 dag startego sera żółtego

    kilka łyżek sosu pomidorowego

    oregano
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza pieczona na kamieniu na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: suche składniki mieszamy w misce. Dolewamy oliwę i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.

    Kamień do pizzy wkładamy na środkową półkę zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 230stopni przez ok 20 minut aby mieć pewność, że kamień jest bardzo mocno nagrzany.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować łyżką sosu pomidorowego i posypać startym żółtym serem. Posypać szczyptą oregano. Tak przygotowaną pizzę przełożyć na szeroką szpatułkę lub drewnianą deskę i ostrożnie zsunąć na kamień (warto ją podsypać wcześniej mąką). Piec do zarumienienia. Pizzę podawać z szynką, rukolą i pomidorkami oraz posypaną wiórkami sera grana padano.

Porady

Należy pamiętać, że kamień do pieczenia pizzy wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączamy grzanie. W przeciwnym razie kamień może pęknąć. Jeśli masz kamień przystosowany do używania na grillu to taką pizzę przygotujesz również na grillu ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować