Pizza na cienkim cieście

4.99 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizze piekę już wiele lat, to moj tajny i sprawdzony sposób na ciasto z kuchni włoskiej :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta na 2 pizze: 330 ml wody, 665 g mąki, 2 dkg drożdży, poł łyżeczki soli.
    Dodatki: Do mojej użyłam cebuli, pieczarek, kukuryczy, papryki czrwonej i sera.
    Składniki na sos pomidorowy: 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, bazylia, oregano, 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól , wsypać mąkę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu , by stało się dostatecznie miekkie i wilgotne tzn. przestanie się kleić do rąk. Podzielić na 2 części i wyrobić spody.Wyłożyc na spryskanej oliwą blasze do pizzy i pozostawic do wyrośnięcia ok 1 godz. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
  • 2. W tym czasie przygotować składniki i sos do pizzy.
    Do przecieru pomidorowego dodać przyprawy, olej i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku, soli nie załować, gdyż smak musi być wyrazisty.
    Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski, cebulkę w prążki.
  • 3. Spody do pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzch układać dodatki , posypać startym parmezanem, lub mieszanką serów. piec 12-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować