Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól , wsypać mąkę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu , by stało się dostatecznie miekkie i wilgotne tzn. przestanie się kleić do rąk. Podzielić na 2 części i wyrobić spody.Wyłożyc na spryskanej oliwą blasze do pizzy i pozostawic do wyrośnięcia ok 1 godz. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
2.W tym czasie przygotować składniki i sos do pizzy.
Do przecieru pomidorowego dodać przyprawy, olej i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku, soli nie załować, gdyż smak musi być wyrazisty.
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski, cebulkę w prążki.
3.Spody do pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzch układać dodatki , posypać startym parmezanem, lub mieszanką serów. piec 12-15 min.
Komentarze