Pejzanka

4.48 (143 ocen)

  • 30 min

Gęsta i aromatyczna zupa, bardzo sycąca i niedroga :) Będzie również smakowita w wersji bezmięsnej.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu mięsnego (może być z kostki, ja akurat miałam wywar ze schabu)
    3 garście włoszczyzny mrożonej
    4 ziemniaki
    3 średnie ugotowane ziemniaki (miałam z poprzedniego dnia) + 2 łyżki ciepłego mleka
    200 gram chudego wędzonego boczku
    2 suszone grzybki (dałam podgrzybki)
    2 łyżki śmietany 18% + żółtko
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól, pieprz
    siekana zielenina (np natka pietruszki)
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Puree

Pejzanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny, następnie odcedzić i pokroić na paseczki.

    Do gorącego bulionu wrzucić włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzybki i gotować około 15 minut (do miękkości warzyw).

    Boczek pokroić na paseczki podsmażyć na patelni, potem wrzucić do zupy.

    Ugotowane ziemniaki pognieść bardzo dokładnie z mlekiem na pure, wrzucić do zupy, dodać zmiażdżony czosnek, gotować przez parę minut.

    Żółtko połączyć ze śmietaną, mieszankę zahartować 2 łyżkami gorącej zupy, wlać, dodać tymianek, sól i pieprz, zagotować.

    Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować