PAVLOWA czekoladowa z kremem stracciatella i owocami

0 (0 ocen)

Pyszności! beza jest jak pieczony mus czekoladowy porostu rozpływa się w ustach, kakao i czekolada w bezie, czekolada w kremie i lekko kwaśne owoce sezonowe, czegóż chcieć więcej :) Polecam! Pęknie wyglądało by z malinami ale u mnie się niestety skończyły. U nas zawsze co roku jest taka beza:)

Składniki:

  • Na tortownicę 23 cm:
    Beza:
    6 białek
    300 g cukru ( mimo że tyle deser jest lekki i niezbyt słodki)
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady
    3 łyżki kakao
    1 łyżka octu balsamico lub winnego(ocet wyparuje a smaku czuć nie będzie ale za to będzie wilgotne)

    Krem : 250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl mleka lub 1 fix
    50 g posiekanej czekolady gorzkiej

    Dowolne owce: najlepiej owoce leśne pasują bo są kwaskowate, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Beza

Pavlowa czekoladowa z kremem stracciatella i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza po upieczeniu 1. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie kakao, ocet i czekoladę. Nałożyć do tortownicy z papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a gdy już włożymy beze zmniejszyć temp do 150 i piec godzinę. Ostudzić. Beza ma z wierzchu popękać, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
  • image-1f3jxof 2. Krem: kremówkę ubić dodać cukier puder i zimna żelatynę. Łopatką wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć na wierzch bezy włożyć do lodówki aż krem stężeje.
    Na wierzchu ułożyć owoce i mięte

Porady

Pięknie wyglądają same ostrężnice deser w czarno białych kolorach. Usztywniaczy do kremu nie trzeba dodawać bo zaręczam, że beza zniknie w ciągu jednego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować