Pavlova z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Podana ilość składników przeznaczona jest na dosyć duży tort.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białka (+ szczypta soli): 8 sztuk
    - cukier (na każde białko 50g cukru): 400 gramów
    - ocet winny: 2 łyżki
    - mąka kukurydziana: 4 łyżki
    - esencja waniliowa: 0.5 łyżeczki
    - serek mascarpone: 30 dekagramów
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 0.8 litra
    - cukier puder: 1 łyżeczka
    - truskawki: 30 dekagramów
    - mus z truskawek: 0.5 litra
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier, nadal ubijać. Dodać ocet, ubić.
  • 2. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać esencję waniliową. Wymieszać.
  • 3. Przygotowana masę przełożyć na papier do pieczenia, formując kształt tortu.
  • 4. Początkowo piec w temperaturze 180st. C, po ok. 40 minutach, zmniejszyć temperaturę do 150st. i doglądając tortu piec go do ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu, zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 5. Przygotować masę serowo-śmietanową:
    śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z serkiem mascarpone.
  • 6. Spód bezowy ułożyć na paterze, pokryć go masą serowo-śmietanową. Polać niewielką ilością musu truskawkowego połączonego z cynamonem. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.
  • 7. Podzielony na porcje tort. tuż przed podaniem, polać pozostałym musem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować