Pavlova z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Chrupiący tort bezowy z delikatną bitą śmietaną i soczystymi owocami.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - białka duże: 6 sztuk
    - cukier drobny: 300 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - ocet z białego wina: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana 30-36%: 400 mililitrów
    - truskawki: 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować