Tort Pavlova z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki „Smaki świata”.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - białka: 12 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 520 gramów
    - ocet: 1 łyżeczka
    - kiwi: 4 sztuki
    SYROP OWOCOWY:
    - maliny (mrożone): 100 gramów
    - truskawki (mrożone): 100 gramów
    - jeżyny (mrożone): 100 gramów
    - czerwone wino: 80 mililitrów
    - cukier: 120 gramów
    - cynamon: 1 szczypta
    - sok z pomarańczy (świeży): 50 mililitrów
    - woda: 50 mililitrów
    - goździki: 2 sztuki
    - skrobia kukurydziana: 3 łyżki
    PRZYBRANIE:
    - mięta (listki): 6 sztuk
    - jagody: 100 gramów
    - jeżyny: 100 gramów
    - zagęszczony sok z marakui: 200 mililitrów
    - bita śmietana: 200 gramów
    - truskawki: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pavlova Syropy

Tort pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 100 ºC.
    Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Uważajmy, by nie ubijać
    zbyt długo, bo piana zacznie ciec. Dodajemy octu, a następnie stopniowo wsypujemy cukier, wciąż ubijając. Piana przez cały czas powinna być sztywna.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Upewniamy się, że na blasze lub
    w piekarniku nie ma pozostałości oleju, gdyż mogłyby one zaszkodzić bezie.
    Używając rękawa do dekorowania z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm, wyciskamy na blachę bezy o szerokości 6 cm i długości 5 cm, zostawiając między nimi 3 cm odstępu. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 100 ºC przez 2 godziny lub do momentu, gdy wierzch bezy stwardnieje, a środek będzie wypieczony.
  • 3. Wyjmujemy bezy z piekarnika, studzimy i zdejmujemy z papieru. Bezy są bardzo delikatne, więc musimy to robić wyjątkowo ostrożnie.
  • 4. Aby przygotować syrop owocowy, stawiamy głęboką patelnię na średnim
    ogniu. Wlewamy czerwone wino, dodajemy cukier, cynamon, sok pomarańczowy, wodę oraz goździki i gotujemy do lekkiego wrzenia. Odławiamy goździki i powoli dodajemy skrobię kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie, aby
    zagęścić sos. Wrzucamy mrożone owoce. Lekko mieszamy.
  • 5. Na środku tortu robimy okrągłe nacięcie o średnicy 2 cm. Używając rękawa do
    dekorowania z gwiaździstą końcówką o średnicy 1 cm, wyciskamy 200 ml bitej
    śmietany wokół nacięcia. Śmietana zapobiegnie przelewaniu się syropu owocowego. Delikatnie wlewamy syrop na środek tortu. Powinny wystarczyć 2 łyżki.
  • 6. Dekorujemy tort truskawkami, kiwi pokrojonym wzdłuż na ćwiartki i posiekanym
    na ukos, jagodami i jeżynami. Polewamy wierzchołek i boki tortu sosem z marakui. Przybieramy tort gałązkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować