Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Dwie pękate bezy, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie, piankowate w środku. Tą słodycz przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone i pieczonych truskawek. Truskawki połączyłam z octem balsamicznym i pieprzem czarnym, co dodatkowo podkręciło smak kremu, nadając mu kwasowości i lekkiej pikanterii

Składniki:

  • BEZY PAVLOVA:

    1 szklanka białek ( z ok 6 jajek) - składnik podstawowy z zestawu
    1 1/2 szklanki cukru - składnik podstawowy dodatkowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej - składnik roboczy
    1 łyżeczka soku z cytryny - składnik roboczy

    KREM Z PIECZONYCH TRUSKAWEK:

    250 g serka mascarpone - składnik podstawowy z zestawu
    500 g truskawek świeżych - składnik podstawowy z zestawu
    2 łyżki octu balsamicznego - składnik roboczy
    1 łyżka cukru brązowego - składnik roboczy
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - składnik roboczy
    25 g masła - składnik roboczy
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - składnik roboczy

    DEKORACJA:
    mięta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort pavlova z pieczonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rdawrh 1. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm i 16 cm, zachowując ok 5 cm odstępu od siebie, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Odrysowałam je od talerzy.

    Schłodzone białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
  • image-27ok2bq 2. Truskawki przekroić na pół, małe mogą pozostać całe. Wsypać cukier, pieprz, wlać ocet balsamiczny i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Truskawki rozłożyć, tak aby każda cząstka leżała obok drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez 15 min. Kiedy trochę przestygną, ostrożnie przecedzić przez sito, zachowując sok. Zostawić truskawki na sitku, aż całkiem wystygną. Sok przelać do garnuszka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Po zagotowaniu powinien lekko zgęstnieć. Wystudzić.
  • image-1qw7tbn 3. Odsączone i wystudzone truskawki zmiksować blenderem. Schłodzone mascarpone ubić, a następnie połączyć z musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy.
  • image-04ljo0j 4. Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Porady

Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie. Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować