Pavlova z truskawkami i frużeliną

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka czyli taka jak powinna być. Z frużeliną z truskawek która przełamuje słodycz bezy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • beza:
    6 białek wielkość M
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    350 g cukier kryształ
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli

    przełożenie

    500 ml śmietany kremówki 36 %
    truskawki do dekoracji
    mięta do dekoracji

    frużelina truskawkowa

    30 dkg truskawek
    1/2 szklanki wody
    1 laska wanilii
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Pavlova z truskawkami i frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodaję po łyżce cukru stopniowo cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić a białka być błyszczące i gęste, tak że łyżka ciężko w nie wchodzi. Na końcu dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną i łącze. Bezę wylewam na papier do pieczenia, na którym rysuje okrąg o średnicy 21 cm. Na środku robię kopiec wyższy a po bokach mniej masy. Beza i tak rozleje się podczas pieczenia trochę. Blaszkę z bezą wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni, po pięciu minutach zmniejszam do 140 stopni i piekę 1 godzinę i 20 minut funkcja góra dół. W trakcie pieczenia obracam bezę co jakiś czas żeby równo się przypiekła, ale nie ma brązowieć. Jak zacznie brązowieć nakrywam ją folia aluminiową.Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.

    Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję mikserem, nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Wykładam na bezę, dekoruję połówkami truskawek.


    Frużelina:

    Truskawki kroję na pół , przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję przekrojoną laskę wanilii i gotuję dosłownie chwile aż truskawki zrobią się miękkie. Mąkę rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do gotujących się truskawek. Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia. Zimną wylewam na pavlową.Dekoruję miętą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować