Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Obłędnie pyszna beza czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami. Mój nr 1 wśród letnich deserów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Beza:
    9 białek z dużych jaj (u mnie łącznie 315 g białek, 1 białko=35g)
    450 g cukru
    2 łyżeczki octu winnego
    3 łyżki gorzkiego kakao
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    400 g truskawek
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Pavlova Jajko

Czekoladowa pavlova z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.

Porady

Rady dotyczące pieczenia bezy: * mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może znaleźć się na nim ani kropla wody czy tłuszczu. * najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku, na którym lubi pozostawać tłuszcz. * białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije. * nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki lub zimnych, rozmrożonych. * pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas. * ocet ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go sokiem z cytryny. * piana z białek nie lubi czekać i szybko traci odpowiednią konsystencję, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku. * Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić do wystudzenia w piekarniku na całą noc. * Pamiętaj, aby nie ubijać białek zbyt długo. Kiedy tylko uzyskają odpowiednią szklistość i staną się sztywne, od razu przerwij ubijanie. Pianę z białek również można przebić, ubijając ją zbyt długo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować