Pavlova - największa z bez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka schłodzić, zimne ubijać. Zanim jeszcze zrobi się sztywna piana dodać cukier z wanilią i etapami, cukier puder. Całość miksować do dokładnego połączenia się składników. Nie należy jednak miksować zbyt długo, ponieważ masa rzednie im dłużej się ją kręci. Dodać mąką oraz ocet i wymieszać, tym razem już tylko łyżeczką.
2.Na blaszce do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Masę wykładać na środek w kształt koła. Nie może być zbyt duże, ponieważ beza w trakcie pieczenia się rozszerzy, ok 20cm średnicy wystarczy.
Przy wykładaniu należy zwrócić uwagę, aby masa ułożona została w kopczyk - beza zawsze opada po upieczeniu, dlatego wyższa na środku przed pieczeniem da efekt taki, że całość będzie miała jedną wysokość po upieczeniu.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić bezę i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Po ok 40 minutach pieczenia przykryć bezę folią aluminiową - zapobiegnie to jej zbytniemu spieczeniu się.
Czas pieczenia może być różny, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Zasadniczo bezę się suszy nie piecze, dlatego od preferencji osoby jedzącej zależy ile czasu da posiedzieć deserowi w piecu.
W 150 stopniach piecze się ok 90 minut. Wtedy brzegi są suche i chrupiące, a środek nadal wilgotny, jednak całość nadaje się jak najbardziej do jedzenia.
Można po 60 minutach pieczenia w 150 stopniach zmniejszyć temperaturę do 60-70 stopni, zdjąć folię aluminiową i dosuszać bezę ok 120 minut.
4.Po zakończaniu pieczenia piekarnik trzeba wyłączyć, ale bezę pozostawić w środku jeszcze na 90-120 minut. Drzwiczki piekarnika można delikatnie uchylić. Cały czas chodzi właśnie o wysuszanie. Dlatego czas przygotowania może się różnić w zależności od formy przygotowania. 240 minut to najkrócej jak się da.
Porady
Gotową pavlovę można podawać z bitą śmietaną i owocami, ale przepyszna jest sama, bez dodatków, delikatna pianka rozpływająca się w ustach! Docenią ją koneserzy słodkości.
Komentarze