Patisony - latające talerze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Patisony kojarzą mi się z UFO… mają takie intrygujące kształty. Na szczęście tylko to łączy je z latającymi talerzami, bo zdecydowanie wolę, kiedy zapełnione jedzeniem talerze stoją spokojnie na stole :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  •  patisony – 6 szt
     mięso mielone wieprzowe – 250 gr,
     cebula – 1 szt,
     kapary - 3 łyżki,
     oliwki czarne – 15/20 szt,
     zielony pieprz z zalewy – 1 łyżka,
     ser żółty (u mnie Rycki) – 150 g
     bułka tarta- 2 łyżki,
     olej do smażenia,
     sól do smaku,
     bazylia- 1 szczypta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patisony - latające talerze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążone patisony 1. Patisony umyć i odciąć z każdego górną część – „czapeczkę”. Dolną część wydrążyć łyżeczką do robienia kulek.
  • Przygotowanie farszu 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz wydrążone z patisonów środki. Doprawić do smaku solą oraz bazylią. Smażyć kilka minut a następnie dosypać bułkę tartą. Ostudzić i zmiksować farsz.
  • Posiekane  czarne oliwki oraz kapary 3. Oliwki, kapary i pieprz drobno posiekać. Ser, najlepiej jakiś ostry, zetrzeć na tarce.
  • Napełnione farszem patisony 4. Dodać do farszu wszystkie składniki i wymieszać. Doprawić jeśli trzeba a potem napełnić wydrążone patisony i przykryć odciętą „czapeczką”.
  • 5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i piec w piekarniku przez godzinę (200 C).

Porady

Jeżeli będą się za bardzo rumienić od góry, należy je w trakcie pieczenia na 20 minut przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować