Kapusta z grzybami i wędzonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Smaczne, zdrowe, typowo polskie danie - w wersji postnej idealna propozycja na święta.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • kapusta kiszona – 1 kg,
    grzyby leśne mrożone lub świeże – 1 kg,
    śliwki suszone i wędzone – 150 g,
    kość wędzona – 30 dkg lub w wersji postnej - 10 dkg - masła,
    kminek – 1 łyżeczka,
    ziele angielskie – 5 szt,
    liść laurowy – 2 szt,
    sól do smaku,
    pieprz czarny cały- kilka kulek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Kapusta z grzybami i wędzonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcedzić i posiekać. Wypłukać, zalać wodą i zagotować. Jeśli jest za kwaśna, to odlać wodę i zalać świeżą. Posolić a następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotować. Jeśli kapusta ma być postna to dołożyć jeszcze masło a jeśli nie to wędzoną kość. Grzyby mrożone lub świeżę oczyścić, umyć, pokroić i gotować w osobnym garnku przez 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i dołożyć do gotującej kapusty. Dodać suszone śliwki. Całość gotować razem aż do miękkości kapusty czyli ok. godziny.

Porady

Po dołożeniu grzybów pilnować, aby kapusta się nie przypaliła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować