PASZTET Z SELERA

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Siostra dostałą przepis od koleżanki i gdy go wypróbowaliśmy wszedł na stałe do naszej rodzinnej kuchni. Zapraszam do spróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg selera
    - 2 cebule
    - ząbek czosnku
    - 1 marchewka
    - 4 jaja
    - 1 szkl. wody
    - 1 szkl. bułki tartej
    - 2 kostki bulionu grzybowego
    - 1 margaryna lub masło
    - sół
    - pieprz
    - gałka muszkatałowa (pół łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Seler, cebulę i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach. Czosnek przecisnąć. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać wodę i kostki bulionu grzybowego. Wsypać jarzyny i gotować 30 minut na małym ogniu. Ostudzić.
  • Po zmiksowaniu 2. Potem dodać jajka, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, posolić i popieprzyć. Dodać bułkę tartą i zmiksować.
  • Zakończone pieczenia 3. Wyłożyć do wąskiej blaszki (keksówka) i piec około 1 godziny w nagrznym na 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Można go dłużej lub krócej piecz w zależności od stwardnienia. Nie jeść zaraz po wyjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować