DROŻDŻOWIEC ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto drożdżowe do kawusi to prawdziwa gradka.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki
    - 1 szkolanka mleka
    - 6 dag drożdży
    - 2/3 szklanki cukru
    - 4 łyżki masła
    - 6 jaja
    - sól
    - 60 dag śliwek węgierek
    - tłuszcz do formy
    Na kruszonkę:
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki masła
    - 8 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GOTOWY KAWAŁEK 1. Śliwki umyć, przeciąć na połówę i usunąć pestki. Drożdże rozetrzeć z 6 łżykami cukru, dodać ciepłe mleko i 6 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
  • 2. Masło roztopić, przestudzić. Do zaczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • POSYPANE KRUSZONKĄ 3. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wymieszać, aż powstaną grudki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, ponownie je zagnieść. Rozwałkować, przenieść na natłuszczoną formy. Ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką.
  • PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA 4. Przykryć, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po sprawdzeniu czy upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Można to ciasto drożdżowe zrobić tak samo z innymi owocami, np. czereśniami lub wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować