Drożdżowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, przeciąć na połówę i usunąć pestki. Drożdże rozetrzeć z 6 łżykami cukru, dodać ciepłe mleko i 6 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
2.Masło roztopić, przestudzić. Do zaczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wymieszać, aż powstaną grudki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, ponownie je zagnieść. Rozwałkować, przenieść na natłuszczoną formy. Ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką.
4. Przykryć, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po sprawdzeniu czy upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Porady
Można to ciasto drożdżowe zrobić tak samo z innymi owocami, np. czereśniami lub wiśniami.
Komentarze