MAJONEZ DOMOWY

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybko się go przyrządza, jest bardzo prosty i zdrowy. Po co jeść tą chemię ze sklepu, lepiej zrobić samemu. Polecam :)

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 żółtka
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka pieprzu
    - łyżeczka musztardy dowolnej
    - łyżka starego majonezu (jeśli robimy pierwszy raz to można sklepowy majonez)
    - 400 ml oleju słonecznikowego
    - sok z ćwiartki cytryny
    - kilka kropel wrzątku

Majonez domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. Żołtka zmiksować z solą, pieprzem i musztardą. Dodać łyżkę starego majonezu (dzięki temu się nie zważy). Następnie dolewać małymi częściami olej cały czas miksując.
  • gotowe 2. Gdy skończy się olej wlać sok z cytryny (dzięki temu będzie świeży do 5 dni), zmiksować, dodać kilka kropel wrzątku (dzięki temu będzie bardziej kremowy), zmiksować i do lodówy.

Porady

Jeśli chcemy więcej albo mniej to nie ma problemu, ważne aby pamięć iż na jedno żółko powinno sie dodać od 200 do 250 ml oleju. Można oliwę z oliwek albo olej rzepakowy, ale najlepszy do majonezu jest słonecznikowy.Jeśli ktoś ma ochotę to także łyżeczka cukru jest okey. Można trochę octu. Dodatki to już kwestia smaku i uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy