- 2 tuszki z kaczek ok 5 - 5,5 kg waga liczona z kośćmi
- 1 kg boczku bez skóry
- 1 kg podgardla ze skórą
- 3/4 l smalcu
- 40 dkg wątróbki drobiowej ja wykorzystałam od kaczek też
- 6 cebul
- 6 dużych ząbków czosnku
- 20 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki nie czubata
- 2 - 2,5 łyżki soli
- 1 /2 paczki pieprzu mielony ja kupuję ziarnisty i mielę sama
Pasztet z kaczki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Mięso z kaczek dzielę na kawałki Wlać do garnka 1/3 gorącej wody, włożyć mięso z kaczki dolać wodę tyle aby mięso było przykryte.
2.- Tak samo zrobić z mięsem wieprzowym
3.- Gdy mięso zacznie się gotować ,zdjąć szumowinę, do każdego garnka włożyć do gotowania ,po jednej cebuli, po 10 ziaren ziela angielskiego ,2 liście laurowe i po płaskiej łyżce soli .Mięso gotować do miękkości ,ale żeby się nie rozpadało
4.- Miękkie mięso wyciągnąć.W miarę gorące obrać z kości. Z kaczego mięsa zdjąć skórę ma być same mięso
5.- Smalec stopić dodać,dodać 4 cebule w całości i smażyć na wolnym ogniu aż cebule się zrumienią,często mieszać
6.- Mięso zmielić przez maszynkę na drobnym sitku,zmielić wątróbkę i podsmażoną cebulę.Do zmielonego mięsa wlać smalec ,Dodać pieprz gałkę muszkatołową i w razie konieczności dosolić według własnego smaku, Wyrabiać masę rękoma przez jakiś czas
- Ciepłą dobrze wyrobioną masę mięsną dać do słoików ,słoiki odstawić w zimne miejsce,Na kila godzin najlepiej na noc,nie zakręcając słoiki dopiero przed pasteryzowaniem
- Soiki pasteryzować 2 godziny a latem jak jest ciepło 2,5 -3 godziny
Komentarze