Pasztet z jelenia

4.45 (212 ocen)

  • 5 godz.

Pyszny ,puszysty i soczysty.

  • 5 godz.

Składniki:


  • 1 kg mięsa z jelenia
    1/2 kg boczku wędzonego
    200 g wędzonej słoniny
    400 g łopatki wieprzowej
    200 g marchewki
    pietruszka
    seler
    por (biała część)
    2 cebule
    4 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    sól
    Do przyprawienia masy:
    5 jajek
    2 łyżki gałki muszkatołowej
    2 łyżki rozmarynu
    łyżka zmielonego jałowca
    4 łyżki majeranku
    łyżeczka mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.45 (212 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z jelenia 1. Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
    Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
    Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (150 ocen)

Kiełbasa z jelenia

4.47 (150 ocen)

Kiełbasa z jelenia

luna19 domowe wędliny 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować