1 kg mięsa z jelenia
1/2 kg boczku wędzonego
200 g wędzonej słoniny
400 g łopatki wieprzowej
200 g marchewki
pietruszka
seler
por (biała część)
2 cebule
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól
Do przyprawienia masy:
5 jajek
2 łyżki gałki muszkatołowej
2 łyżki rozmarynu
łyżka zmielonego jałowca
4 łyżki majeranku
łyżeczka mielonego pieprzu
Pasztet z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.
Komentarze