Pasztet myśliwski z dzika z grzybami

4.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niebywale pyszna klasyka - pasztet z dziczyzny z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Idealny do podania na chlebie, lub w kawałkach jako przekąska.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso z dzika - 1 kg (u mnie łopatka)
    Wątróbka - 300g
    Słonina - 100g
    Grzyby leśne suszone - 20g
    Ziele angielskie - 5szt
    Liść laurowy - 5sz
    Jałowiec - 5szt
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Seler - 1/4 szt
    Cebula - 2szt
    Jajka - 2szt
    Kajzerka czerstwa - 2szt
    Sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet myśliwski z dzika z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namaczamy na kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Po namoczeniu, odciskamy z nadmiaru wody.
    Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy mięso z dzika pokrojone na kawałki. Od razu dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojone w kawałki pietruszkę, marchew, selera i cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso, grzyby i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerki, aby namokły.
    Grzyby kroimy w kostkę i odkładamy.
    Mięso razem z warzywami i namoczonymi bułkami mielimy w maszynce dwa razy. Do masy dolewamy tłuszcz z patelni (bez liści i kulek), dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.
    Na końcu dodajemy jajka. Mieszamy.
    Pasztet przekładamy do blachy keksowej. Ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia, ale można także nasmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą.
    Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 30-40 minutach można przykryć go papierem do pieczenia lub pergaminem, aby się nie spiekł.
    Po ostudzeniu pasztet wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy jest idealny.
    Ten pasztet jest dość twardy, łatwy do krojenia, ale niezbyt smarowny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik Suszone grzyby Wątróbka wieprzowa Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować