Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą, tak by przykrywała mięso, i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić, aż wszystko wystygnie, a bułka wchłonie sos z mięsa.
Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę (raz przez sitko z grubymi oczkami, 2 razy przez drobne). Do uzyskanej masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrobić w malakserze. Z białek ubić pianę i dodać do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.
Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości masą mięsną (pasztet urośnie podczas pieczenia), uklepać równo drewnianą łyżką i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.
Komentarze