Pasztet miodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam pasztety, a w szczególności na bazie wątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

    5 cebul

    330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być)

    4 jajka

    150 g bułki tartej

    4-5 łyżek miodu płynnego

    sól, pieprz, majeranek

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę wymoczyć w mleku przez ok 20 godziny.

    Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić).


    Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę.

    Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku.

    Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.

    Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować