Miodowy piernik

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo szybki do wykonania piernik nie tylko na święta ;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na formę keksową o wymiarach 40x11 cm)
    ½ kg mąki
    25 dag masła
    1,5 szkl. cukru
    ½ szkl. miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
    3 jajka
    1 szkl. mleka
    opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 szkl. posiekanych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, daktyle i morele)
    pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
    tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta do obsypania
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Miodowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotować mleko z masłem, cukrem, miodem i przyprawą. Dobrze wymieszać i przestudzić. Do letniej masy stopniowo dodawać mąkę, sodę, żółtka oraz posiekane i obtoczone w mące ziemniaczanej bakalie. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec 50-60 minut
    w temp. 160-170 stopni do tzw. suchego patyczka. Gotowy piernik można polać polewą czekoladową i udekorować orzechami, migdałami.

Porady

Do ciasta dodajemy ulubione bakalie. Miód prawdziwy można zastąpić sztucznym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować