Bardzo szybki do wykonania piernik nie tylko na święta ;-)
1 godz. 30 min
Składniki:
(na formę keksową o wymiarach 40x11 cm)
½ kg mąki
25 dag masła
1,5 szkl. cukru
½ szkl. miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
3 jajka
1 szkl. mleka
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 szkl. posiekanych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, daktyle i morele)
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta do obsypania
Miodowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować mleko z masłem, cukrem, miodem i przyprawą. Dobrze wymieszać i przestudzić. Do letniej masy stopniowo dodawać mąkę, sodę, żółtka oraz posiekane i obtoczone w mące ziemniaczanej bakalie. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec 50-60 minut
w temp. 160-170 stopni do tzw. suchego patyczka. Gotowy piernik można polać polewą czekoladową i udekorować orzechami, migdałami.
Porady
Do ciasta dodajemy ulubione bakalie.
Miód prawdziwy można zastąpić sztucznym.
Komentarze