Pasztet drobiowy z rosołu

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Z rosołu:
    1 udko
    1 podudzie
    1 porcja rosołowa
    Kawałek selera
    5 marchewek
    1 korzeń pietruszki
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli)
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować