Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy obraną ze skóry marchewkę i pietruszkę. Dodajemy kurczaka, indyka, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz kolorowy. Zalewamy całość wrzątkiem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa.
2.Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy krótko cebulę, ok. 2 minuty, po czym dodajemy wątróbkę i smażymy kolejne 3 - 4 minuty, obracając ją co jakiś czas.
3.Ugotowanego kurczaka i indyka wyjmujemy z wody i mielimy w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną wątróbką. Dodajemy ok. 5 chochli wywaru w którym gotowało się mięso z warzywami oraz marchew, pietruszkę, cebulę z patelni wraz z olejem oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mielimy wszystko jeszcze dwa razy.
4.Pasztet doprawiamy majerankiem, imbirem, rozmarynem, gałką muszkatołową, tymiankiem, kminkiem, pieprzem oraz solą. Na keksówkę o wymiarach 35 x 12 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, przekładamy masę na pasztet. Posypujemy z góry bułką tartą. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy pasztet kolejne 30 minut. Cały czas piec z termoobiegiem, a na ostatnie 15 minut dodatkowo można włączyć górną grzałkę. Pasztet studzimy w formie.
Komentarze